Pyszne śniadanie i w cale nie takie pracochłonne. Wystarczy wstawić jajka do piekarnika... i pójść zrobić makijaż, czy wziąć szybki prysznic. A poranek od razu staje się smaczniejszy. :)
Przepis znalazłam w książce Sary Wilson "Rzucam cukier".
Składniki (na 2 muffiny):
2 jajka
2 plastry szynki parmeńskiej/ chudego boczku (w wersji wege wystarczy zastąpić warzywami)
2 łyżeczki nasion chia
ulubione zioła do posypania
sól himalajska, pieprz
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do muffinek posmarować masłem.
Plastrem szynki wyłożyć foremkę, wbić jajko, posypać przyprawami i nasionami.
Gotową babeczkę wstawić do piekarnika na 15 minut.
Jeśli chcesz, żeby bekon czy szynka były bardziej chrupiące, wstaw je do piekarnika 5 minut wcześniej, dopiero później wbij jajko. :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAh ale mi narobiłaś ochoty na jajeczko na jutrzejsze śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń