wtorek, 2 grudnia 2014

Śniadaniowe muffiny z jajka z nasionami chia

Pyszne śniadanie i w cale nie takie pracochłonne. Wystarczy wstawić jajka do piekarnika... i pójść zrobić makijaż, czy wziąć szybki prysznic. A poranek od razu staje się smaczniejszy. :)
Przepis znalazłam w książce Sary Wilson "Rzucam cukier".


Składniki (na 2 muffiny):
2 jajka
2 plastry szynki parmeńskiej/ chudego boczku (w wersji wege wystarczy zastąpić warzywami)
2 łyżeczki nasion chia
ulubione zioła do posypania
sól himalajska, pieprz
masło do posmarowania formy

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do muffinek posmarować masłem.
Plastrem szynki wyłożyć foremkę, wbić jajko, posypać przyprawami i nasionami.
Gotową babeczkę wstawić do piekarnika na 15 minut.

Jeśli chcesz, żeby bekon czy szynka były bardziej chrupiące, wstaw je do piekarnika 5 minut wcześniej, dopiero później wbij jajko. :)


Wspomagam odporność ALE JAJA!

2 komentarze: