wtorek, 20 stycznia 2015

Hummus z czerwonej soczewicy

Pyszna i prosta w przygotowaniu pasta. Idealna do smarowania pieczywa oraz znakomita jako dodatek do przekąsek lub warzyw :) 



Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)
duży ząbek czosnku
sól morska ziołowa
pieprz
szczypiorek

1. Ugotować soczewicę do miękkości (zajmie to ok. 15 minut), odcedzić na sitku i odstawić do ostygnięcia. Następnie zblendować/ zmiksować na gładką masę.
2. Dodać 1 łyżeczkę tahini oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
4. Dodać posiekany szczypiorek.

Walentynkowe menu Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz:

  1. super pomysł, aby ciecierzycę zastąpić czerwoną soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń