wtorek, 6 stycznia 2015

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka (migdałowo- kokosowe)

Pyszne ciasteczka które znalazłam na tym blogu. Są kruche, ale i jednocześnie delikatnie wilgotne. 
Przepis jest na troszkę większą porcję, można wszystko spokojnie podzielić przez dwa. 



Składniki:
200 gram migdałów
200 gram wiórków kokosowych
200 gram mąki kukurydzianej
140 gram skrobi kukurydzianej
8 łyżek siemienia lnianego
pół szklanki syropu klonowego (lub innego zamiennika cukru)
120 ml wody
100 ml oleju
łyżeczka sody

Przygotowanie:
Migdały zmielić (w młynku do kawy). Siemię lniane zalać wrzątkiem.
Wszystkie składniki suche wymieszać, dodać mokre i znów wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem i piec w 180 stopniach 12 - 15 minut.

Można gotowe ciasteczka posypać stewią w pudrze.


Niskokaloryczny styczeń

4 komentarze:

  1. pycha, takie słodkości mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! bardzo mi się podoba ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i właśnie jem!
    mięciutkie i pyszne, czuje się miód, który dodałam do osłodzenia. Fajnie,że bez proszku do pieczenia!
    Pominęłam tylko wiórki kokosowe, bo w moim sklepie były tylo konserwowane siarką ;(
    ale ciasteczka po prostu extra!
    Monika T

    OdpowiedzUsuń