poniedziałek, 12 stycznia 2015

Spaghetti ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Spaghetti składające się ze składników, które zawsze egzystują w mojej kuchni. Przygotowanie jest ekspresowe. Idealne danie na te dni, kiedy nie mamy czasu, czy pomysłu na obiad. Proporcje nie są tu aż tak istotne- każdy może dać tyle wybranych składników, ile lubi. :)


Składniki:
szpinak (u mnie mrożone liście) ok 200g
kilka suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
ząbek czosnku
makaron pełnoziarnisty spaghetti- ok 250g (liczymy 125g na osobę)
kawałek parmezanu (pominąć w wersji wegańskiej)
sól morska, pieprz grubo mielony, bazylia
łyżeczka masła
2 łyżki zalewy z pomidorów

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.
Szpinak ugotować z łyżeczką masła i ząbkiem czosnku, odcedzić.
Oliwki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Wrzucić na patelnię odcedzony szpinak, pomidory, oliwki, stopniowo dodawać makaron, całość wymieszać. Doprawić pieprzem, solą i bazylią.
Dodać 2 łyżki zalewy z pomidorów i całość dobrze wymieszać.
Nakładać na talerze, posypać parmezanem.

Smacznego. :)

Zima  we Włoszech Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz