Składniki:
2 ziemniaki ok. 450g
1 cebula
1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
szczypiorek lub inna zielenina :)
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej)
mleko ok. 1/2 szklanki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Obrane ziemniaki pokroić plasterki. Fenkuł obrać z wierzchnich liści i odciąć "wystające" łodygi. Pokroić w paski lub łódeczki.
2. Cebulkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodać ziemniaki i koper włoski, podsmażyć ok. 5 minut na wysokim ogniu, często mieszając. Podlać ciepłą wodą (1/2 szklanki), osolić, dodać tymianek i oregano. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
3. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Polać warzywa i zapiekać w 180st. przez ok. 15 minut.
4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz