czwartek, 8 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z fenkułem pod beszamelem

Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B. Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki oraz obniża ciśnienie krwi. Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy. Przy tym wszystkim koper ma też niewiele kalorii (27kcal/ 100g).





Składniki:
1 fenkuł (koper włoski) ok. 500g
2 ziemniaki ok. 450g
1 cebula
1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
szczypiorek lub inna zielenina :)

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej)
mleko ok. 1/2 szklanki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu



Przygotowanie:
1. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Obrane ziemniaki pokroić plasterki. Fenkuł obrać z wierzchnich liści i odciąć "wystające" łodygi. Pokroić w paski lub łódeczki.


2. Cebulkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodać ziemniaki i koper włoski, podsmażyć ok. 5 minut na wysokim ogniu, często mieszając. Podlać ciepłą wodą (1/2 szklanki), osolić, dodać tymianek i oregano. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
3. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Polać warzywa i zapiekać w 180st. przez ok. 15 minut.
4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, posypać pokrojonym szczypiorkiem.



























Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz