Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny,
ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne
zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B. Warzywo
to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak
bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje
wolne rodniki oraz obniża ciśnienie krwi. Olejki lotne, dzięki którym
fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na
układ trawienny i nerwowy. Przy tym wszystkim koper ma też niewiele
kalorii (27kcal/ 100g).
Składniki:
1 fenkuł (koper włoski) ok. 500g
2 ziemniaki ok. 450g
1 cebula
1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
szczypiorek lub inna zielenina :)
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej)
mleko ok. 1/2 szklanki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Obrane ziemniaki pokroić plasterki. Fenkuł obrać z wierzchnich liści i odciąć "wystające" łodygi. Pokroić w paski lub łódeczki.
2. Cebulkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodać ziemniaki i koper włoski, podsmażyć ok. 5 minut na wysokim ogniu, często mieszając. Podlać ciepłą wodą (1/2 szklanki), osolić, dodać tymianek i oregano. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
3. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Polać warzywa i zapiekać w 180st. przez ok. 15 minut.
4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz