czwartek, 29 stycznia 2015

Łosoś ze szpinakiem i marchewką na puree z groszku i pietruszki

...i z dodatkiem nasion chia. Danie wysokobiałkowe, pyszne, zdrowe, kompozycja idealna. Dla tych, którzy sądzą, że smak puree będzie zbyt intensywny, polecam dodać jednego ziemniaka. :)







Składniki (porcja na 2 osoby):
filet z łososia 300g
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki sosu sojowego
+
mała puszka groszku
1 średnia pietruszka (korzeń, nie liście)
+
100g szpinaku
100g baby marchewek (u mnie i to i to mrożone)
ząbek czosnku
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka masła
+
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Rybę podzielić na dwa równe kawałki, natrzeć solą morską, pieprzem i obtoczyć w sosie sojowym z dwóch stron.
Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony na klarowanym maśle.
Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i przez 10 minut piec w temperaturze 180 stopni.

Pietruszkę ugotować i zblendować razem z groszkiem, doprawić solą i pieprzem.

Do garnuszka wrzucić marchewki i szpinak, dodać ząbek czosnku, masło, sól i pieprz.
Pod koniec gotowania dodać nasiona chia i zamieszać.

Nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)


Niskokaloryczny styczeń Walentynkowe menu

1 komentarz: