Składniki (porcja na 2 osoby):
filet z łososia 300g
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki sosu sojowego
+
mała puszka groszku
1 średnia pietruszka (korzeń, nie liście)
+
100g szpinaku
100g baby marchewek (u mnie i to i to mrożone)
ząbek czosnku
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka masła
+
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Rybę podzielić na dwa równe kawałki, natrzeć solą morską, pieprzem i obtoczyć w sosie sojowym z dwóch stron.
Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony na klarowanym maśle.
Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i przez 10 minut piec w temperaturze 180 stopni.
+
mała puszka groszku
1 średnia pietruszka (korzeń, nie liście)
+
100g szpinaku
100g baby marchewek (u mnie i to i to mrożone)
ząbek czosnku
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka masła
+
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Rybę podzielić na dwa równe kawałki, natrzeć solą morską, pieprzem i obtoczyć w sosie sojowym z dwóch stron.
Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony na klarowanym maśle.
Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i przez 10 minut piec w temperaturze 180 stopni.
Pietruszkę ugotować i zblendować razem z groszkiem, doprawić solą i pieprzem.
Do garnuszka wrzucić marchewki i szpinak, dodać ząbek czosnku, masło, sól i pieprz.
Pod koniec gotowania dodać nasiona chia i zamieszać.
Nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)
Pyszny zdrowy i kolorowy obiadek :)
OdpowiedzUsuń