piątek, 12 września 2014

Bezglutenowe muffiny z bananem i śliwką

Trwa sezon na śliwki, które są źródłem witaminy A, C, E, B6, K. Ponadto zawierają potas, wapń, żelazo, fosfor, błonnik i magnez. :)




Składniki: 
200g mąki ryżowej
3 banany- 300g
3 duże śliwki- 150g
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
jajko
2 łyżeczki karobu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki syropu daktylowego 

Przygotowanie:
Banany obierać ze skóry i zblendować na gładką masę. Dodać olej kokosowy, jajko i syrop daktylowy, Wymieszać. 
Mąkę wymieszać z karobem i sodą. Połączyć z bananową masą i wymieszać za pomocą miksera. Dodać drobno pokrojone śliwki i wymieszać porządnie łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do muffinek.
Piec ok.30 minut w 150'.
Śliwka - robaczywka!

3 komentarze:

  1. Czy karob jest bardzo wyczuwalny? Zakupiłam i w sumie zastanawiam się czy próbować w wypiekach. ;)
    Muffinki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach karobu potrafi zniechęcić, dlatego nie nadaje się np. do wypicia z mlekiem, jednak w wypiekach sprawdza się doskonale. próbuj śmiało!

      Usuń
  2. Mmm, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń