poniedziałek, 29 września 2014

Kremowa tarta z kurkami (orkiszowa)

Wszędzie ta ricotta i ricotta a ja akurat jej w domu nie miałam. Były za to kurki, więc trzeba było wymyślić coś innego. Mozzarella z twarogiem zdecydowanie zdała egzamin. :)




Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 jajko
½ łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu
100 g masła (powinno być miękkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:
300g kurek
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 opakowanie mozzarelli (220g)
2 łyżki półtłustego twarogu
75g śmietany 12%
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i włożyć w pojemniku lub owinięte folią spożywczą do lodówki na min pół godziny (można trzymać nawet całą noc).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut. 

W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć, cebulę obrać i pokroić w kostkę i razem wrzucić na patelnię, dusić ok 10 minut.
W misce zblendować mozzarellę z twarogiem, dodać śmietanę, koperek.
Dorzucić kurki z cebulą, wymieszać i gotowym farszem zalać upieczone kruche ciasto.

Wstawić do piekarnika na 15 minut.




3 komentarze:

  1. Fenomenalny przepis na leśne rarytasy, smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bosko! Jak ja lubię kurki... W takiej tarcie musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest naprawdę prosty, zachęcamy na wypróbowania ;)

      Usuń