wtorek, 23 września 2014

Ryba zapiekana z duszonymi porami

Duszone pory chodziły za mną od dawna i ich smak mnie nie rozczarował. W połączeniu z rybą stanowią rewelacyjne danie, które na pewno jeszcze nie raz zawita na naszym stole. :)







Składniki (porcja na 4 osoby):
2 duże pory
3 spore filety z mintaja
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
3 łyżki masła
sól morska, pieprz
jarzynka (zwracajcie uwagę na skład!)
1 plaster żółtego sera (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rybę rozmrozić.
Pora umyć, usunąć ciemnozieloną część, pokroić na ok 8 kawałków (czyli w sumie 16).
Cebulę pokroić w piórka, ząbek czosnku przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić cebulę, czosnek i pora.
Pora przesmażyć, aż się zarumieni z każdej strony, doprawić solą i jarzynką.
Dolać trochę wody (1/4 szklanki), przykryć i dusić przez 10 minut.
Rybę pokroić na kilka kawałków (u mnie jedna na 3 części).
Posiekany ząbek czosnku rozetrzeć z łyżką masła i posmarować tym rybę ułożoną w naczyniu żaroodpornym, później doprawić ja solą i pieprzem.
Pora wraz z cebulą ułożyć między kawałkami ryby. Całość zalać wodą z duszenia warzyw.
Na wierzchu posypać pietruszką.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut.

Można po 10 minutach położyć na wierzch pokruszony plaster sera. Nie jest to jednak konieczne i na pewno, kiedy następnym razem będę robić to danie, to ten etap ominę, bo zdecydowanie smakuje rewelacyjnie i bez sera. :)






















3 komentarze:

  1. Takiej ryby nie jadłam, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście samo danie wygląda bardzo smakowicie i jestem zdania, że również tak samo smakuje. Właśnie dlatego ja jestem zdania, że warto jest jeść dania rybne tym bardziej, że są one zdrowe. Ja zachwalam sobie także łososiowe carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ za którym wprost przepadam.

    OdpowiedzUsuń