środa, 3 grudnia 2014

Kokosowe ciasteczka z kaszy jaglanej (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Może sam tytuł nie brzmi zachęcająco, a w szczególności zawartość w nawiasie, ale musicie mi zaufać- te ciastka są pyszne! Może warto takie słodkości spakować w woreczek i podarować komuś w Mikołajki?:)




Składniki:
100g kaszy jaglanej
szklanka wody
odrobina soli
pół szklanki orzechów ( u mnie migdały i orzechy laskowe)
1 łyżka nasion chia
2 łyżki wiórków kokosowych
miąższ z 1/2 laski wanilii
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego/ masła
1 łyżka stewii (lub innego zamiennika cukru)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, później zimną wodą (dla pozbycia się goryczki).
Wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dodać odrobinę soli. Gotować, aż kasza wchłonie wodę, mieszać energicznie pod koniec, aby się nie przypaliła.
Orzechy drobno posiekać (ja użyłam blendera).
Wydobyć miąższ z laski wanilii: laskę przekroić na pół i na pomocą łyżki wyskrobać miąższ.
(Jeśli chcecie użyć cukru waniliowego, pilnujcie aby był waniliowy a nie WA NI LI NOWY- ten drugi robiony jest z krowich odchodów,,,)
Masło/olej rozpuścić.
Do miski wrzucić przestudzoną kaszę, masło, orzechy, wanilię, nasiona chia, cynamon, wiórki kokosowe i porządnie wymieszać. Z masy formować kulki, spłaszczać je w dłoniach i układać na blasze na papierze do pieczenia.
Piec przez ok 30 minut, aż ciasteczka będą złote, w temp. 180 stopni.

Prezenty na Mikołajki Wspomagam odporność Lekkie Święta

4 komentarze:

  1. Pięknie,apetycznie wyglądają:)czy nasiona chia można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkości z kaszy jaglanej ostatnio przypadły mi do gustu, ciasteczek jeszcze nie robiłam ale muszę wypróbować kiedyś takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też były moje pierwsze i jestem baaardzo pozytywnie zaskoczona:)

      Usuń