poniedziałek, 1 grudnia 2014

Rozgrzewająca zupa dyniowo- pomarańczowa z ziemniaczanymi klopsikami

Zupa jest przepyszna- słodka i pikantna jednocześnie. Ziemniaczano- orzechowe klopsiki można spokojnie spożyć jako oddzielne wegetariańskie danie. :) Przepis znalazłam w ... kalendarzu. :)


Składniki:
1 kg dyni (już obranej)
2 małe cebule
1/2 l bulionu warzywnego
1 pomarańcz
kawałek imbiru
chilli
pieprz, sól morska

Klopsiki:
1/2 kg ziemniaków
15 dag orzechów włoskich
1 cebula
3 jajka
mąka orkiszowa- do obtaczania
sól morska, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę.
Cebulę i imbir obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać dynię, podlać bulionem.
Gotować na małym ogniu ok 20 minut.
Z pomarańczy wycisnąć sok, zetrzeć skórkę, dodać sok i skórkę do zupy.
Doprawić chili, solą i pieprzem i zblendować.

Klopsiki:
Ziemniaki ugotować i zgnieść na gładką masę,
Orzechy drobno posiekać. Cebulę posiekać i usmażyć, dodać do ziemniaków razem z orzechami, doprawić solą, pieprzem, wbić jajka i wymieszać.
Z masy formować kulki, obtaczać je w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron.

Zupę podawać z klopsikami.


Wspomagam odporność Wegetariański obiad IV Zupa na jesień

3 komentarze:

  1. Dyniową zupę uwielbiam. Ale taka ze słodkimi akcentami jeszcze przede mną. Może wypróbowałabym Twój przepis, bo widzę że całkiem na słodko ona nie jest, bo ja wolę raczej zupy na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie zrób klopsiki!
      a jak wolisz zupę wytrawną, to możesz dodać mniej pomarańczy :)

      Usuń
  2. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń