niedziela, 25 stycznia 2015

Kotleciki sojowe w zalewie pomidorowej

Przy okazji świąt dodałyśmy kolka przepisów na ryby i zupełnie zapomniałyśmy o tej małej przekąsce, która stanowi alternatywę dla wegetarian. Jednak lepiej późno niż wcale, dodajemy teraz!:)


























Składniki:
15 kotlecików sojowych
szklanka bulionu warzywnego
+
zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka oleju (ja użyłam ryżowego)
5 kulek ziela angielskiego (rozgnieść w moździerzu)
3 liście laurowe
200g koncentratu pomidorowego
3 łyżki stewii (lub innego zamiennika cukru)

Przygotowanie:
Kotleciki namoczyć w bulionie warzywnym.
Przygotować zalewę:
Składniki na zalewę wrzucić do garnka i zagotować.
Kotleciki wyjąć z bulionu, przełożyć do miseczki/ pojemnika i zalać gotową zalewą.



Niskokaloryczny styczeń

4 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina rybę po grecku, spróbowałabym z chęcią takich kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamysł był prawie taki! Przed świętami wstawiałyśmy śledzie w zalewie pomidorowej i to miała być wege wersja :)
      Ale mamy coś a'la ryba po grecku- tofu!

      przepis: http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/12/tofu-po-grecku.html

      Usuń