niedziela, 11 stycznia 2015

Muffinki bananowe z orzechami

Pyszne muffinki z niezawodnego bloga Pani Doroty. Banan, czekolada i orzechy, czyli pyszne połączenie, które zasmakuje każdemu. :) W naszej wersji oczywiście na mące orkiszowej. ;)

Składniki (10-12 muffinek):
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 750)
1 szklanka płatków owsianych
3 dojrzałe banany
2/3 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
40 ml oleju
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (można zastąpić karobem)
100g gorzkiej czekolady
120g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
W drugiej jajko, olej, rozgniecione banany i mleko.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać ponownie.
Nakładać do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Piec ok 25 minut w 190 stopniach.
Nie wyjmować od razu z formy, niech chwilkę ostygną. :)

1 komentarz:

  1. Robiłam te muffinki i były przepyszne :) W ogóle połączenie bananów z orzechami jest super ;)

    OdpowiedzUsuń