sobota, 3 stycznia 2015

Makaron z jarmużem i szynką parmeńską w śmietanie

Kocham, naprawdę kocham jarmuż i cieszę się jak dziecko za każdym razem, kiedy go jem. :) Dziś propozycja obiadowa z przepyszną szynką parmeńską. W wersji wegetariańskiej zastąpiłam ją serem pleśniowym- wyszło pysznie.:)


Składniki:
jarmuż- kilka liści (około 5)
makaron 300g
śmietana 18 % 100 ml
szynka parmeńska- kilka plastrów
1 cebula
zioła prowansalskie
sól, pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić.
Jarmuż umyć bardzo dokładnie, pozbawić środkowych łodyżek i poszarpać na kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać porwaną na kawałki szynkę i dalej smażyć.
Na wierzch wrzucić jarmuż i całość dusić ok 10 minut, aż liście zmiękną.
Na patelnię wlać śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty.
Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na patelnię dorzucić makaron i zamieszać.


3 komentarze: