niedziela, 21 kwietnia 2013

Orkiszowe muffinki z borówkami

Muffinki, czyli idealne rozwiązanie na coś słodkiego i ...  mobilnego!
Można zabrać je do pracy czy na uczelnię i zjeść jako drugie śniadanie lub przygotować, gdy zjawią się niespodziewani goście.


Składniki (na 9 muffinek):
130g mąki orkiszowej razowej
80g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić)
borówki (po 5 na jedną muffinkę)
kilka kropli olejku waniliowego
9 pełnoziarnistych herbatników

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, jogurt i olejek.
Połączyć składniki z obu misek- zamieszać kilka razy, nie musi być to dokładne.

Nałożyć ciasta do połowy papilotek, na wierzch położyć borówki i pokruszyć ciastka.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 min. Sprawdzić metodą suchego patyka.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz