sobota, 20 kwietnia 2013

Wegański/ wegetariański paprykowy pasztet z soczewicą

Bezmięsne pasztety dostępne w zwykłych sklepach i marketach zwykle zawierają cukier, chemiczne: stabilizatory, emulgatory, przeciwutleniacze, konserwanty, substancje poprawiające smak i zapach oraz sztuczne aromaty. Gdy w moje ręce wpadł paprykowy pasztet Primaviki- bez wymienionych wyżej zbędnych dodatków- zakochałam się i inspirując się jego etykietą postanowiłam odtworzyć go w swojej kuchni.



Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 cebule
1 marchewka
1 papryka
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki otrębów żytnich (można pominąć przy diecie bezglutenowej)
sól
pieprz
oregano
curry
kolendra


Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 20 min)
Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju.
Marchewkę, paprykę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodać do cebuli i dusić pod przykryciem 10 min. Nadmiar wody odparować.
Do warzyw dodać soczewicę, wszystko razem wymieszać i doprawić.
Masę włożyć do  foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać otrębami żytnimi na wierzchu i
piec w 180 stopniach przez ok 45-60 min.

Pasztet kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez ok. tydzień.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz