poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa z kalmarami

Specjalnie na życzenie czytelniczki dodajemy coś z owocami morza. Dziś zdrowe flaczki bez flaczków....  czyli zupa z kalmarami :) Takie smakołyki nie są moją specjalnością, dziękuję więc za pomoc mojej drugiej połówce!:)


Składniki:
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
1 paczka kalmarów (surowych pierścieni), ok 250g
liść laurowy
przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, papryka chili, gałka muszkatołowa (mało!), kurkuma, cebula granulowana

Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny i czosnku zrobić wywar, dodać liść laurowy, doprawić według uznania resztą przypraw.
2. Do gotowego wywaru dodać rozmrożone krążki kalmarów, gotować ok 20 minut na małym ogniu.

Rada: Sprawdzać, czy kalmary w zupie są gumiaste, przestać gotować, gdy zrobią się miękkie. Gdy będą    gotowane za długo, zrobią się twarde!


1 komentarz:

  1. Bardzo pyszna zupa, moja półtoraroczna córeczka przepada za nią:)

    OdpowiedzUsuń