czwartek, 25 kwietnia 2013

Sałatka ogórkowa z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną stanowi syty i pełnowartościowy posiłek, więc idealnie nadaje się np. na lunch w pracy. Na pewno zapełni nasze brzuszki na długi czas ;) Wspominałam już wcześniej, ale nie zaszkodzi napisać jeszcze raz o zaletach tej kaszy ;) Przede wszystkim ma mało tłuszczu oraz dużo błonnika, skrobi i białka. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, selenu, manganu i magnezu. Pomaga w trawieniu, oczyszczaniu organizmu i walce ze złym cholesterolem. 

Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, więc zapewne będzie jeszcze dużo przepisów z jej udziałem :)


Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (jeszcze nie ugotowanej)
ok. 10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
2 ogórki konserwowe
1-2 ogórki kwaszone
2 jajka
pół pęczku koperku i pół pietruszki
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
3 łyżeczki płatków lnianych
1 łyżka oleju z pestek dyni
sól morska ziołowa, pieprz

Przygotowanie:
1 szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wrzącej wody (to ważne!) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok.20-25 minut), ale nie rozgotowana. Kaszę studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i jajka, pomidorki (w połówki lub ćwiartki), a następnie drobno posiekany koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet balsamiczny, olej, płatki lniane (zawierają dużo błonnika!) i całość mieszamy. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz