sobota, 17 stycznia 2015

Pudding z nasion chia z żurawiną i kokosem

Nasiona chia w kuchni mają szerokie zastosowanie. Wcześniej dodawałyśmy je do jajecznych muffinów, pysznej domowej granoli, ciasteczek i jarmużowego pesto. Dziś wykorzystujemy zdolność tych magicznych nasionek do żelowania płynów. 
Pudding z nasion chia to pyszny i pożywny deser (zawiera sporo białka). Przygotowanie jest proste. Na kilku stronach czytałam, że należy składniki wymieszać w misce i rozlać do kubków/ słoiczków. Zrobiłam tak i niestety nasionka rozłożyły się nierównomiernie- otrzymałam jeden świetny pudding i jedną szklankę mleka z niewielką ilością nasionek... Najbezpieczniej przygotować każdą porcję od razu w naczyniu.


Składniki (na 1 deser, czyli jedną szklankę):
pół szklanki mleka ( ja użyłam sojowego)
pół szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka syropu ryżowego (można zastąpić inną substancją słodzącą)
1,5 łyżki nasion chia
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka żurawiny

Przygotowanie:
Do naczynia (szklanki, słoiczka) wlać mleko, mleko kokosowe. Do tego dodać syrop, nasiona i porządnie wymieszać. Naczynie zamknąć/ przykryć i wstawić do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie wyjąć naczynie, posypać gotowy pudding na górze wiórkami i żurawiną.

Smacznego:)

Niskokaloryczny styczeń Walentynkowe menu

5 komentarzy:

  1. kokosowy pudding chia to jeden z moich ulubionych deserów, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawian + kokos to moje ulubione zimowe połączenie:D

      Usuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis, bo szukałam czegoś ciekawego, a zarazem prostego, właśnie z nasionami chia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj mamy więcej przepisów z nasionami chia :)

      -> http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/search/label/Nasiona%20chia

      Usuń