- Podobnie jak inne rośliny strączkowe fasola mung jest dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego.
- Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (polecana diabetykom).
- Wysoka zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i choroby niedokrwiennej serca.
- Jest niskokaloryczna i zawiera mało tłuszczu (pomaga w utracie masy ciała).
- Ma właściwości odtruwające, szczególnie korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy, poprzez działanie moczopędne, zmniejsza obrzęki.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
3/4 szklanki (ok. 170g) suchej fasolki Mung (po ugotowaniu wyjdzie jej trochę więcej)
makaron bezglutenowy kukurydziany świderki- 250 g
Sos:
1 opakowanie mozzarelli- 220g
2 łyżki masła
2 łyżki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można użyć np. gryczanej)
sól morska, gałka muszkatołowa
6 łyżek mleka roślinnego (użyłyśmy sojowego)
Przygotowanie:
Fasolę Mung przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 30-45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Odcedzić na sitku.
Makaron ugotować, odcedzić.
Sos:
W garnuszku roztopić masło, rozprowadzić mąkę, dodać mleko i zagotować. Na końcu wrzucić mozzarellę, cały czas mieszając i doprawić szczyptą gałki i soli.
Do gotowego sosu dodać fasolkę, gotować chwilę na małym ogniu.
Makaron nakładać na talerze, zalać sosem z fasolką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz