środa, 11 września 2013

Kotleciki mielone ze szpinakiem

 Kolejna wersja klopsików mielonych - tym razem ze szpinakiem :)





Składniki (na ok. 20 sztuk):
500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki, ale można zastąpić drobiowym)
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską
szpinak mrożony (tyle aby po rozmrożeniu wyszło ok. 3 łyżek), w sezonie najlepiej użyć świeżego
1 jajko
3 łyżki otrębów (ja użyłam orkiszowych)
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić (jak nie mamy czasu, to można to zrobić w mikrofali).
Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie. 
Z gotowej masy "mięsnej"  uformować w rękach małe kulki i lekko je spłaszczyć. 
Kotleciki możemy smażyć na patelni lub upiec w piekarniku (zdrowsza wersja):
I. Smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

lub

II. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folię aluminiową. Piec w 190st. przez ok. 30 minut (po 10 min. zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na szpinak.
Propozycja podania: z sałatką z surowych buraków (przepis klik) i puree z ciecierzycy (przepis klik):

3 komentarze:

  1. O,nareszcie mam czarno na białym podane ile trzeba piec kotleciki w piekarniku:)Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń