Składniki (na ok. 20 sztuk):
500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki, ale można zastąpić drobiowym)
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską
szpinak mrożony (tyle aby po rozmrożeniu wyszło ok. 3 łyżek), w sezonie najlepiej użyć świeżego
1 jajko
3 łyżki otrębów (ja użyłam orkiszowych)
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić (jak nie mamy czasu, to można to zrobić w mikrofali).
Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie.
Z gotowej masy "mięsnej" uformować w rękach małe kulki i lekko je
spłaszczyć.
Kotleciki możemy smażyć na patelni lub upiec w piekarniku (zdrowsza wersja):
I. Smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
lub
II. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
przykryć folię aluminiową. Piec w 190st. przez ok. 30 minut (po 10 min.
zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać
już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Kotleciki mogą puścić troszkę
soku ze względu na szpinak.
Propozycja podania: z sałatką z surowych buraków (przepis klik) i puree z ciecierzycy (przepis klik):
O,nareszcie mam czarno na białym podane ile trzeba piec kotleciki w piekarniku:)Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuń