środa, 4 września 2013

Malinowy deser z kaszy jaglanej

Na blogu kilkakrotnie było można przeczytać o właściwościach kaszy jaglanej. Żeby się nie powtarzać- zainteresowanych zapraszam tutaj. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie zawiera cukru, nabiału, glutenu. Sprawdza się świetnie jako deser dla dzieci. 






Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
1,5 szklanki malin
3 łyżki syropu z agawy (lub innego zamiennika cukru)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Pół szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzątku i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut. Kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Podajemy na ciepło lub na zimno.



1 komentarz: