sobota, 28 września 2013

Dyniowe muffinki z czekoladą i migdałami

Szukając dyniowych inspiracji natknęłam się na opinię twierdzącą, że dynia i czekolada to jedno z najlepszych połączeń. Zaintrygowana tą wypowiedzią wzięłam się do pracy, a efekty prezentuję poniżej. 




Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szklanka startej, surowej dyni
3 jajka
150g miękkiego masła
tabliczka czekolady bez cukru
0.5 szklanki migdałów
5 łyżek syropu z agawy
1.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Migdały zmielić lub posiekać na drobne kawałki (ja robię to za pomocą blendera), czekoladę zetrzeć na tarce, albo również rozdrobnić za pomocą blendera.
Do jednej miski wrzucić wszystkie "suche" składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, migdały, czekoladę i wymieszać.
 W drugiej misce połączyć "mokre" składniki- dynię, jajka, masło, syrop z agawy i porządnie wymieszać. Połączyć obydwie masy i przekładać łyżką do foremek. Piec ok. 25 min w 180'.



Przyznaję-dynia i czekolada to naprawdę świetne połączenie. :D 

3 komentarze:

  1. zgadzam się czekolada pasuje świetne do dyni, a te babeczki są znakomite! tylko czekolada bez cukru? a to nie lepiej gorzką? aaa i migdały to też trafny dodatek ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można gorzką, z tym że nie każdy ją lubi... :)

      Usuń
  2. niestety "zwykłe" gorzkie czekolay również zawierają cukier. :(

    OdpowiedzUsuń