czwartek, 12 września 2013

Orkiszowe naleśniki z farszem z soczewicy zapiekane w sosie pomidorowym

Soczewica w towarzystwie pomidorów i cebulki jest jednym z moich ulubionych składników wegetariańskich obiadów, właśnie dlatego użyłam jej dzisiaj jako farsz do orkiszowych naleśników:)
Jeśli ktoś chce się dowiedzieć lub przypomnieć sobie jakie korzyści płyną z jej spożywania- zapraszam tutaj.




Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700 
szklanka mleka (ja użyłam mleka sojowego)
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli

Składniki na farsz:
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
cebulka
2 ząbki czosnku
papryka
sól, pieprz, kolendra

Składniki na sos:
pomidory krojone z puszki 400g (sprawdzajcie skład na etykiecie, niektóre zawierają cukier!)
bazylia

Przygotowanie:
Soczewicę należy opłukać, zalać 1 i 1/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu ok 30 min (do momentu wchłonięcia wody przez ziarna soczewicy).
Do ugotowanej soczewicy dodać cebulkę, czosnek i pokrojoną paprykę. Wszystko zblendować, doprawić, solą, pieprzem, kolendrą i wymieszać.
Następnie etap to smażenie naleśników- wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce oleju (tylko pierwszego naleśnika, potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach, obracając je tylko raz.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz, zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Wylać zawartość puszki z pomidorami na naleśniki, posypać bazylią i zapiekać ok. 10 min w 200'.










5 komentarzy:

  1. To musi być pyszne. Została mi soczewica po pasztecie z Waszego przepisu, więc wypróbuje te naleśniki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło czytać takie komentarze, pozdrawiamy i życzymy smacznego! :)

      Usuń
  2. a cebulka podsmażona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie podsmażałam, ale oczywiście nic na drodze nie stoi :)

      Usuń
  3. Smaczne i bardzo zdrowe;)

    OdpowiedzUsuń