Pamiętacie placek z rabarbarem? Dziś wersja ze śliwką :) Przypominamy o cennych właściwościach śliwek:
- są cennym źródłem witaminy A, C, E, B6, K, polifenoli (między innymi kwasu chlorogenowego), potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu
- dzięki wysokiej zawartości błonnika posiadają właściwości przeczyszczające przez co są polecane przy zaparciach, przeciw nadkwasocie oraz regulują pracę jelit
- regulują poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol
- mają również silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.
Ciasto:
200g masła
¼ szklanki wody
½ szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru - przelicznik może być inny np. ¼ szklanki fruktozy)
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Kruszonka:
1 i 1/5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
½ kostki masła (miękkie)
½ szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
olejek śmietankowy
16 śliwek
Przygotowanie:
1. Śliwki płuczemy, przekrawamy, wyciągamy pestki.
2. Do małego rondelka wkładamy masło, cukier (ksylitol) zalewamy wodą i rozpuszczamy na małym ogniu do jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.
4. Rozdzielamy żółtka od białek. Wystudzoną masę miksujemy i dodajemy po kolei żółtka (najlepiej każde żółtko miksować przez minutę), na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
2. Do małego rondelka wkładamy masło, cukier (ksylitol) zalewamy wodą i rozpuszczamy na małym ogniu do jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.
4. Rozdzielamy żółtka od białek. Wystudzoną masę miksujemy i dodajemy po kolei żółtka (najlepiej każde żółtko miksować przez minutę), na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
6. Placek posypujemy zmieloną w młynku fruktozą/ ksylitolem (opcjonalne).
6. Placek posypujemy zmieloną w młynku fruktozą/ ksylitolem (opcjonalne).
Wspaniałe ciasto, właśnie teraz jem sobie śliwki węgierki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem z margaryną, cukrem i mąka orkiszową ciemną piekło się około 1h - ciasto jest wspaniałe. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń