Dzisiaj wersja z bananami i orzechami włoskimi oraz migdałami.
Składniki (15-20 ciastek- zależy od wielkości):
80 g miękkiego masła (lub 6 łyżek oleju kokosowego)
300 g mąki orkiszowej typ 700
3/4 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
pół szklanki migdałów
pół szklanki orzechów włoskich
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Masło, ksylitol, jajka i ekstrakt zmiksować.
(w przypadku oleju najpierw rozpuścić i ostudzić)
Dodać sodę, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Orzechy posiekać na kawałki, dodać do ciasta i zagnieść rękoma.
Ciasto powinno być lepkie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.
Piec przez ok. 15 min w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz