piątek, 6 września 2013

Zupa z dyni i zielonego groszku

Dynia, czyli niewiele kalorii a mnóstwo korzyści! Zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Polecana jest dla osób z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, z niewydolnością nerek, serca czy wątroby. 


Składniki:
200g obranej dyni
100g zielonego groszku
4 łyżki posiekanego koperku
sól morska

Przygotowanie:
Obraną dynię pokroić w kostkę i ugotować razem z groszkiem. Doprawić do smaku, dodać koperek.
Można zabielić dwoma łyżkami śmietanki orkiszowej.


3 komentarze:

  1. Wygląda super! Muszę ją zrobić, zupy nie są moją mocną stroną i rzadko je robię, ale dla tej zrobię wyjątek ;)

    OdpowiedzUsuń