Dynia kojarzy się wielu osobom z hallowynowym gadżetem. Tymczasem jest świetnym źródłem cennych witamin i powinna często gościć na naszym stole. Zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk. Świeże pestki dyni, które zazwyczaj wyrzucamy po jej wydrążeniu są lekarstwem na pasożyty przewodu pokarmowego.
Ja zostałam wczoraj szczęśliwą posiadaczką 12-kilogramowej dyni, więc na blogu na pewno pojawią się różne eksperymenty z dynią w roli głównej. Dzisiejsza propozycja to zupa-krem.
Składniki:
1kg dyni (zważona po obraniu)
1l bulionu warzywnego
marchewka
cebula
ząbek czosnku
plaster imbiru
sok z pomarańczy
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, dynię, cebulę i ząbek czosnku obrać i gotować w bulionie na wolnym ogniu do miękkości warzyw (ok 20 min).
Doprawić, dodać starty imbir i wyciśnięty sok z pomarańczy.
Przy okazji przypominamy przepis na zupę z dyni i zielonego groszku:)
pyszna i rozgrzewająca, idealna na chłodne jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna, ja dodaję nutę śmietany do podanej już zupy krem, lub odrobinę tartego sera np. parmezanu.
OdpowiedzUsuń