poniedziałek, 23 września 2013

Zupa krem z dyni z dodatkiem curry

Dynia kojarzy się wielu osobom z hallowynowym gadżetem. Tymczasem jest świetnym źródłem cennych witamin i powinna często gościć na naszym stole. Zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk. Świeże pestki dyni, które zazwyczaj wyrzucamy po jej wydrążeniu są lekarstwem na pasożyty przewodu pokarmowego. 
Ja zostałam wczoraj szczęśliwą posiadaczką 12-kilogramowej dyni, więc na blogu na pewno pojawią się różne eksperymenty z dynią w roli głównej. Dzisiejsza propozycja to zupa-krem. 




Składniki:
1kg dyni (zważona po obraniu)
1l wody
marchewka
cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki jarzynki
sól morska, pieprz, curry

Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę i ząbek czosnku obrać i gotować w 1l wody na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Pod koniec gotowania dodać jarzynkę.
Dynię obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię. Podlać 0.5 szklanki wody i dusić kilka minut. Potem mieszać, aż z dyni zrobi się miękka papka.
Dynię przełożyć do garnka z bulionem i wszystko razem zblendować.
Doprawić solą, pieprzem i curry.

Przy okazji przypominamy przepis na zupę z dyni i zielonego groszku:)




2 komentarze:

  1. pyszna i rozgrzewająca, idealna na chłodne jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna, ja dodaję nutę śmietany do podanej już zupy krem, lub odrobinę tartego sera np. parmezanu.

    OdpowiedzUsuń