Żeby zrobić smaczną chińszczyznę nie potrzeba specjalnej patelni, ani kartonowego pojemnika. Nie zajmuje to wiele czasu, warto więc wrzucić na patelnię kilka ulubionych składników, zamiast kupować "gotowca".
Składniki (porcja na 4 osoby):
mini kolby kukurydzy- 425ggrzyby mun (suszone)- 25g
makaron ryżowy wstążki- 200g
3 jajka
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
Sos:
sos sojowy jasny- 4 łyżki
koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
pół szklanki wody
papryka słodka mielona- 1 łyżka
zalewa od mini kolb kukurydzy- 1łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
zalewa od mini kolb kukurydzy- 1łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
chilli, sól morska, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, odstawić.
Przygotować sos:
W garnuszku podgrzać 4 łyżki sosu sojowego z koncentratem pomidorowym, dodać pół szklanki wody, słodką paprykę, sól, pieprz i chilli, wodę z kukurydzy i sok z cytryny, mieszać. Odstawić.
Grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut, później gotować ok. 10 minut, odcedzić, pokroić.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cukinię obrać i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Mini kolby kukurydzy pokroić na krążki.
Warzywa i grzyby wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, smażyć ok 5 minut.
Wbić po kolei 3 jajka, bardzo energicznie mieszać.
Na patelnię stopniowo wrzucać makaron, całość zalać sosem i wymieszać.
Mini kolby kukurydzy pokroić na krążki.
Warzywa i grzyby wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, smażyć ok 5 minut.
Wbić po kolei 3 jajka, bardzo energicznie mieszać.
Na patelnię stopniowo wrzucać makaron, całość zalać sosem i wymieszać.
Pyszne!Lubię takie "mixy"różnych składników:)
OdpowiedzUsuń