niedziela, 8 września 2013

Wegetariańska chińszczyzna z makaronem ryżowym

Żeby zrobić smaczną chińszczyznę nie potrzeba specjalnej patelni, ani kartonowego pojemnika. Nie zajmuje to wiele czasu, warto więc wrzucić na patelnię kilka ulubionych składników, zamiast kupować "gotowca".

 

Składniki (porcja na 4 osoby):
mini kolby kukurydzy- 425g
grzyby mun (suszone)- 25g
makaron ryżowy wstążki- 200g
3 jajka
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula

Sos:
sos sojowy jasny- 4 łyżki
koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
pół szklanki wody
papryka słodka mielona- 1 łyżka
zalewa od mini kolb kukurydzy- 1łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
chilli, sól morska, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, odstawić.

Przygotować sos:
W garnuszku podgrzać 4 łyżki sosu sojowego z koncentratem pomidorowym, dodać pół szklanki wody, słodką paprykę, sól, pieprz i chilli, wodę z kukurydzy i sok z cytryny, mieszać. Odstawić.

Grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut, później gotować ok. 10 minut, odcedzić, pokroić.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cukinię obrać i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Mini kolby kukurydzy pokroić na krążki.

Warzywa i grzyby wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, smażyć ok 5 minut.
Wbić po kolei 3 jajka, bardzo energicznie mieszać.
Na patelnię stopniowo wrzucać makaron, całość zalać sosem i wymieszać.






















1 komentarz: