czwartek, 26 września 2013

Zupa brokułowa z fasolką adzuki i szynką parmeńską

Zupa dla tych, którzy lubią smak "wędzonki". Zamiast bardzo tłustego boczku warto użyć szynki parmeńskiej, która nadaje ten sam smak :) Zupa wyszła pyszna, o bardzo wyrazistym smaku! Polecam :)
Jak zwykle przy przepisach z fasolą, zachęcam zawsze do ugotowania większej jej porcji i wykorzystać do innych dań. Ugotowaną fasolę można trzymać w lodówce spokojnie kilka dni. Już nie raz słyszałam, że komuś się nie chce jej przyrządzać, bo tyle z nią pracy. Ale na dobrą sprawę, to my się przy tym nie męczymy, bo fasola sama się moczy i gotuje (te mniejsze nawet 30-45minut) :)





Składniki (porcja na 4 osoby):
1 brokuł
szklanka ugotowanej fasolki adzuki (ok. 3/4 suchych ziaren)
50g szynki parmeńskiej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaszy jaglanej (sparzonej wcześniej na sitku)
1/2 łyżeczki majeranku, jarzynki z solą morską, szczypta pieprzu
1,5 litra wody
oliwa z oliwek extra virgin - łyżeczka na porcję

Przygotowanie:
1. Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylewamy wodę z moczenia, płuczemy nasiona i gotujemy w "świeżej" nie osolonej wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Odsączamy na sitku.
2. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy go do wrzątku razem z 3 łyżkami kaszy jaglanej. Przyprawiamy łyżeczką jarzynki z solą morską. Po zagotowaniu, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min do miękkości brokuła i kaszy.
W międzyczasie cebulę i szynkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę i czosnek na złoty kolor, po czym na chwilkę wrzucamy szynkę. Zawartość z patelni dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Po kilku minutach sprawdzamy czy trzeba dodatkowo zupę dosolić (lepiej nie robić tego wcześniej, bo pamiętajmy że szynka jest słona). Przyprawiamy majerankiem i szczyptą pieprzu. Na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę azuki. 

Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce oliwy z oliwek, która jest bardzo zdrowa - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby oliwa nie straciła swoich cennych właściwości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz