Składniki (porcja na 4 osoby):
3 średnie buraki
1 marchew
2 małe jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka oleju rzepakowego
garść pestek dyni
garść słonecznika
Przygotowanie:
Buraki, marchew i jabłka obrać i zetrzeć na grubym oczku na tarce.
Dodać słonecznik i pestki dyni, sok z cytryny i olej, wymieszać.
Moja Mama często taką robi,ale z gotowanych buraczków-bardzo ją lubię.Wersji z surowymi nie znam,ale myślę,że spróbuję:)
OdpowiedzUsuńsurowa wersja jest o wiele szybsza w wykonaniu:)
Usuń"1 płaska łyżka oleju rzepakowego" mysle ze przymiotnik płaska w tym wypadku jest zbedny.
OdpowiedzUsuńAutorka tego posta pewnie użyła tego przymiotnika by dokładnie zobrazować ilość oleju, w przepisach pojawiają się sformułowania takie jak "czubata/ płaska/ kopiasta łyżka", więc zbędne to jest czepianie się.
UsuńKinga spróbuj zrobić eksperyment i nabrać "kopiastą" lub "czubatą" łyżkę oleju. Zrozumiesz skąd komentarz Sergiusza
UsuńWszystkie dobrze zrozumiałyśmy komentarz Pana powyżej, jednak wciąż nie rozumiemy, po co to czepianie ;)
UsuńNapisałam tak z przyzwyczajenia, jako że w innych przepisach stosuje określenia typu "czubata łyżka mąki".
Czy to taki straszny błąd?
Mnie komentarz Pana Sergiusza rozbawił :) W ogóle nie wyczulam w nim intencji czepiania się. Co więcej, fajnie, ze ktoś zwróci na coś uwagę. W ten sposób uczymy się od siebie.
OdpowiedzUsuńPrzepis super, dzięki :)
Pacia
A ja uważam ze komentarz pana Sergiusza był zbędny ;)
OdpowiedzUsuńPanowie, zaległości z fizyki, menisk wypukły się kłania ;)
OdpowiedzUsuń