Dzisiaj proponujemy pastę z ciecierzycy (cieciorki) z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami :)
Oto kilka zalet cieciorki:
-Jest bogatym źródłem minerałów: żelaza, fosforu (istotny dla utrzymania w dobrym stanie zębów i kości), potasu (niezbędny do prawidłowej pracy serca), miedzi, cynku i manganu
-Jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E i K oraz z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy - aż 43% dziennego zapotrzebowania), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić cieciorkę do diety niemowlaka po ukończeniu 10 m-ca życia.
-Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (ma niski indeks glikemiczny 28-32, więc jest polecana diabetykom).
-Jest dobrym źródłem niskotłuszczowego białka, dlatego stanowi idealną alternatywę mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).
Składniki (na małą miseczkę):
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
1 łyżeczka posiekanej cebulki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki twarogu
duży ząbek czosnku
szczypta mielonego pieprzu i soli morskiej
3 suszone pomidory
5 kaparów
5 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Cieciorkę przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
Kapary, suszone pomidory i oliwki zblendować/ zmiksować. Dodać cieciorkę, cebulę i czosnek, ponownie zblendować/ zmiksować. Dodać twaróg, olej, sól morską i pieprz, porządnie wymieszać.
Ten pomysł bardzo mi się podoba-zapisuję:)
OdpowiedzUsuńżyczymy smacznego! :)
UsuńUwielbiam wszelkiej maści pasty :)
OdpowiedzUsuń