Jako, że jestem posiadaczką kombiwara halogenowego, postanowiłam go wykorzystać do upieczenia ciasta (zwykle przyrządzam w nim głównie mięso). Ciasto wyszło pyszne, więc polecam jeśli posiadacie takie urządzenie lub planujecie takie zakupić :)
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 (130g)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
½ kostki masła
½ kostki masła
Masa:
½ szklanki ksylitolu
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 140g)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (ok. 100g)
kilka kropli olejku waniliowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (ok. 100g)
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli morskiej (najlepiej miałkiej)
Przygotowanie:
1. Nagrzać kombiwar do temp.190st. i przygotować tortownicę średnicy 24cm,wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Przygotowanie:
1. Nagrzać kombiwar do temp.190st. i przygotować tortownicę średnicy 24cm,wyłożyć dno papierem do pieczenia.
2. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, a powstałą w ten sposób kruszonkę rozprowadzić po dnie formy. Piec na górnym ruszcie przez 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.
3. W trakcie pieczenia przygotować masę: ubić jaja z ksylitolem i wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Na wyjętym z kombiwara cieście rozprowadzić masę i całość ponownie wstawić do kombiwara. Piec kilkanaście minut, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.
4. Do dekoracji można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz