Sezon na rabarbar w pełni, więc musiałyśmy to wykorzystać!
Rabarbar można jeść surowy, ale nie każdy lubi jego kwaśny smak. Polecamy go użyć w wypiekach bo z ciastem komponuje się idealnie :)
W naszej rodzinie nie każdy daje się namówić na zdrowe jedzenie... Tym
plackiem trochę oszukujemy- wszyscy myśleli, że to klasyczny, pełen
cukru wypiek na mące pszennej!
Składniki:
Ciasto:
200g masła
¼ szklanki wody
½ szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru - przelicznik może być inny np. ¼ szklanki fruktozy)
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Kruszonka:
1 i 1/5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
½ kostki masła (miękkie)
½ szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
olejek śmietankowy
500g rabarbaru
Przygotowanie:
1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Zasypujemy np. fruktozą (ok. 2 łyżki), mieszamy i pozostawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie rabarbar przekładamy na sitko, bo pod wpływem cukru na pewno puści trochę soku.
2. W tym czasie do małego rondelka wkładamy masło, ksylitol zalewamy wodą i rozpuszczamy na małym ogniu do jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.
4. Rozdzielić żółtka od białek. Wystudzoną masę miksujemy i dodajemy po kolei żółtka (najlepiej każde żółtko miksować przez minutę), na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy odsączony rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz