sobota, 7 września 2013

Sałatka z surowych buraków

O burakach pisałyśmy przy okazji soku. Dzisiaj surowe buraczki, bo ku zaskoczeniu niektórych, właśnie takie są najzdrowsze :) Przygotowanie zajmuje mniej niż dziesięć minut.





Składniki (porcja na 4 osoby):
3 średnie buraki
1 marchew
2 małe jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka oleju rzepakowego
garść pestek dyni
garść słonecznika

Przygotowanie:
Buraki, marchew i jabłka obrać i zetrzeć na grubym oczku na tarce.
Dodać słonecznik i pestki dyni, sok z cytryny i olej, wymieszać.







9 komentarzy:

  1. Moja Mama często taką robi,ale z gotowanych buraczków-bardzo ją lubię.Wersji z surowymi nie znam,ale myślę,że spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowa wersja jest o wiele szybsza w wykonaniu:)

      Usuń
  2. "1 płaska łyżka oleju rzepakowego" mysle ze przymiotnik płaska w tym wypadku jest zbedny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorka tego posta pewnie użyła tego przymiotnika by dokładnie zobrazować ilość oleju, w przepisach pojawiają się sformułowania takie jak "czubata/ płaska/ kopiasta łyżka", więc zbędne to jest czepianie się.

      Usuń
    2. Kinga spróbuj zrobić eksperyment i nabrać "kopiastą" lub "czubatą" łyżkę oleju. Zrozumiesz skąd komentarz Sergiusza

      Usuń
    3. Wszystkie dobrze zrozumiałyśmy komentarz Pana powyżej, jednak wciąż nie rozumiemy, po co to czepianie ;)
      Napisałam tak z przyzwyczajenia, jako że w innych przepisach stosuje określenia typu "czubata łyżka mąki".
      Czy to taki straszny błąd?

      Usuń
  3. Mnie komentarz Pana Sergiusza rozbawił :) W ogóle nie wyczulam w nim intencji czepiania się. Co więcej, fajnie, ze ktoś zwróci na coś uwagę. W ten sposób uczymy się od siebie.
    Przepis super, dzięki :)
    Pacia

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uważam ze komentarz pana Sergiusza był zbędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Panowie, zaległości z fizyki, menisk wypukły się kłania ;)

    OdpowiedzUsuń