wtorek, 16 lipca 2013

Pasta z zielonego groszku

Zielony groszek jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza, błonnika, fosforu, potasu, kwasu foliowego, witamin: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6. Jest niskokaloryczny, pomaga w redukcji cholesterolu we krwi, korzystnie działa na pracę żołądka i wątroby.

Przepis na pastę z groszku jest bardzo prosty w wykonaniu, sama pasta idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. :)






Składniki:
1,5 szklanki łuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka masła
1 szklanka wody
sól morska

Przygotowanie:
Groszek gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości).
Ugotowany groszek odcedzić i zblendować z masłem. Doprawić, wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz