czwartek, 6 czerwca 2013

Bezglutenowe placki gryczane z cukinią i jabłkiem

Dziś ślemy kolejny pomysł na placuszki, tym razem z kaszą gryczaną - bardzo zdrową i naturalnie bezglutenową. Cukinia i jabłko sprawiają, że placuszki są lekko słodkawe i soczyste, a cebulka nadaje wyrazistego smaku. Polecam na obiad dla dzieci:) Smacznego!



Składniki:

¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 średnia cukinia
1 małe jabłko (słodkie)
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ szklanki mleka sojowego
2 jajka
sól morska ziołowa, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wrzątku (można osolić 1 płaską łyżeczką soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.20-25 minut (do miękkości). Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Cukinię i jabłko (obrane) ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą, doprawiamy solą morską ziołową (½ łyżeczki) i szczyptą pieprzu.

3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną kaszą z pozostałymi składnikami. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).





 

2 komentarze: