niedziela, 2 czerwca 2013

Warzywne sajgonki

Dzisiaj coś dla miłośników pikantnych potraw kuchni azjatyckiej.




Składniki (na 5 sztuk):
2 młode marchewki
½ czerwonej papryki
50 g odsączonych pędów bambusa
½ małej cukinii
1 młoda cebulka
papier ryżowy- 5 sztuk
5 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka oleju
1 łyżka jarzynki z solą morską
przyprawy: pieprz, sól morska, papryka słodka, papryka chili, czosnek

Przygotowanie:
1) Marchewkę, paprykę, cukinię i pędy bambusa pokroić na krótkie paseczki. Cebulkę w drobną kostkę. Pomidory na mniejsze kawałki.

2) Warzywa poddusić i podsmażyć na patelni na oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili i czosnkiem.

3) Przygotować wywar z 1 łyżki jarzynki i ½ szklanki gorącej wody. Papier ryżowy po kolei namaczać w wywarze.

4) Namoczony papier położyć na desce, na środek wysypać podsmażone warzywa (ok. 2 łyżki)

5) Zawijać najpierw na pół, później jeszcze raz (jak na zdjęciu), odwrócić.

6) Zawinięte kwadraciki krótko podsmażyć (na patelni po warzywach) z dwóch stron.


1 komentarz:

  1. Warzywna wersja sajgonek, pycha, muszę wypróbować, wkrótce w lidlu tydzień azjatycki, liczę na jakieś fajne sosy i oleje :)

    OdpowiedzUsuń