Dzisiaj coś dla miłośników pikantnych potraw kuchni azjatyckiej.
Składniki (na 5 sztuk):
2 młode marchewki
½ czerwonej papryki
50 g odsączonych pędów bambusa
½ małej cukinii
1 młoda cebulka
papier ryżowy- 5 sztuk
5 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka oleju
1 łyżka jarzynki z solą morską
przyprawy: pieprz, sól morska, papryka słodka, papryka chili, czosnek
Przygotowanie:
1) Marchewkę, paprykę, cukinię i pędy bambusa pokroić na krótkie paseczki. Cebulkę w drobną kostkę. Pomidory na mniejsze kawałki.
2) Warzywa poddusić i podsmażyć na patelni na oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili i czosnkiem.
3) Przygotować wywar z 1 łyżki jarzynki i ½ szklanki gorącej wody. Papier ryżowy po kolei namaczać w wywarze.
4) Namoczony papier położyć na desce, na środek wysypać podsmażone warzywa (ok. 2 łyżki)
5) Zawijać najpierw na pół, później jeszcze raz (jak na zdjęciu), odwrócić.
Warzywna wersja sajgonek, pycha, muszę wypróbować, wkrótce w lidlu tydzień azjatycki, liczę na jakieś fajne sosy i oleje :)
OdpowiedzUsuń