wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak curry ze szparagami zapiekany pod beszamelem

Dzisiaj propozycja podania szparagów z kurczakiem w przyprawie curry. Nam bardzo smakowało takie połączenie :)  W tym daniu tylko sos beszamelowy mógłby być niezdrowy, więc starałam się zmniejszyć w nim ilość tłuszczu i mąki do minimum...
Możemy również ugotować więcej szparagów i zrobić przy okazji krem szparagowy




Składniki (porcja dla 1-2 osób):
duża pierś z kurczaka
pęczek białych lub zielonych szparagów
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki soli morskiej ziołowej
szczypta pieprzu

Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np. mąkę gryczaną)
przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli morskiej i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
1. Szparagi obieramy, myjemy i wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Szparagi gotujemy do miękkości: białe ok. 15-20 minut, zielone ok. 10 minut.
2. Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską ziołową, pieprzem i curry. Mięso podsmażamy na patelni aż się ładnie zarumieni na złoty kolor.
3. Sos beszamelowy
Do połowy szklanki mleka dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową i mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy. W momencie zagotowywania się mleka, wlewamy do garnka pól szklanki mleka z mąką, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodajemy łyżeczkę masła oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy mięso, a na nim ugotowane szparagi. Całość zalewamy równomiernie sosem beszamelowym.
5. Zapiekamy w 180st. przez ok. 20 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz