Obiad raczej tradycyjny, no ale nie zawsze mamy ochotę na wykwintne dania lub eksperymenty ;) Pulpeciki w sosie pomidorowym najbardziej mi smakują z kaszą jaglaną, kaszą gryczaną niepaloną lub po prostu z ryżem.
Składniki:
Pulpety:
500g mięsa drobiowego (ja użyłam z indyka)
1 jajko
otręby (obojętnie jakie) - 3 czubate łyżki
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską (odpowiednik vegety ale bez glutaminianu sodu i konserwantów)
szczypta pieprzu
Sos:
1 marchew
2 garście groszku zielonego mrożonego
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka śmietanki (opcjonalnie)
1 łyżka mąki (ja użyłam orkiszowej)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
zblendowane świeże pomidory bez skórki (lub 1 szklanka soku pomidorowego z kartonika, można też użyć koncentratu - ok. 4 łyżeczek)
Przygotowanie:
1. W dużej misce łączymy mięso z jajkiem, otrębami, jarzynką i pieprzem drewnianą łyżką (albo ręcznie). Z mięsa formujemy małe kulki i wrzucamy na gotującą wodę (można ją lekko osolić) razem z obraną marchewką. Wody ma być tyle, aby przykryły kulki, nie więcej. Gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu pod przykrywką (tak aby mięso i marchew były miękkie).
2. Po ugotowaniu wykładamy mięso i marchew na talerz i zabieramy się za przygotowanie sosu. Do wywaru wrzucamy groszek zielony mrożony, gotujemy kilka minut, po czym dolewamy soku pomidorowego, zagotowujemy i gotujemy dalej na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
3. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę, skrobię i mieszamy aż grudki nie będą widoczne. Wlewamy powoli do gotującego się sosu cały czas mieszając do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Może to zająć kilka minut (jeżeli nie gęstnieje to nie panikujmy tylko w małej ilości wody rozpuszczamy ponownie 1 łyżkę skrobi i znowu dodajemy do sosu).
Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę (wcześniej ugotowaną), posiekany koperek i łyżkę śmietanki.
Piękne
OdpowiedzUsuńWłaśnie też dzisiaj dodałam przepis na bloga z pulpetami z sosie pomidorowym- przepis na moim blogu :)