sobota, 15 czerwca 2013

Wiosenna sałatka z soją prażoną

Sezon na świeże warzywa trwa, więc korzystajmy! W Warszawie mają Pana Ziółko, ja mam swoje sprawdzone źródło ekologicznych warzywek pod Poznaniem i aż miło jak pachnie w domu wiosną :) Wtedy nawet wychodzące czasem z nich robaczki nie przeszkadzają ;) Przynajmniej wiadomo, że były uprawiane zgodnie z naturą...





Składniki:
1 sałata masłowa
1 duży pomidor
5 rzodkiewek
3 łyżki kaparów
5 łyżek prażonej soi (przepis klik)
3 łyżki posiekanego koperku

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę. Kapary odcedzamy na sitku. Dodajemy prażoną soję i posiekany koperek. W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos i polewamy nim sałatkę 15 minut przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz