O tym, że soja jest bardzo zdrowa już wspominałyśmy w tym tygodniu przy okazji przepisu na soję w sosie pomidorowym. Tym razem proponujemy coś, co może być doskonałą alternatywą niezdrowych chipsów czy innych "zapychaczy". Świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatki (przepis klik).
soja ziarno 180g (1 szklanka)
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:
przyprawy:
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ curry
½ curry
Przygotowanie:
Soję moczymy w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy na sitku, wysypujemy na ręcznik papierowy, osuszamy i przekładamy do miski.
W osobnej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami, którą następnie wlewamy do ziaren soi i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Wsypujemy na blaszkę równomiernie wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w nagrzanym piekarniku na 180st. przez ok. 45 minut.
Fajny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńPojutrze już piątek, więc na sobotni wieczór planuję wypróbowanie przepisu ;-) majkrone.pl
OdpowiedzUsuńPojutrze już piątek, więc na sobotni wieczór planuję wypróbowanie przepisu ;-) majkrone.pl
OdpowiedzUsuń