niedziela, 30 czerwca 2013

Sałatka z bobem i rzodkiewką

Sezon na bób trwa, grzechem byłoby z tego nie skorzystać! Wysoka zawartość białka, a niska tłuszczu, zawarty błonnik, sód, magnez to tylko kilka z wielu zalet bobu. Dziś proponuję skonsumować tę roślinę strączkową w sałatce.



Składniki:
0.5kg bobu
6 rzodkiewek
1/2 kapusty pekińskiej (małej)
2 ogórki kiszone
łyżka natki pietruszki (pokrojonej)

Sos winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sól morska, pieprz
kilka kropli cytryny

Przygotowanie:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Ostudzić i obrać z łupek. Jeżeli mamy młody bób, to wg mnie nie ma potrzeby obierania (ja właśnie taki dodałam do sałatki).
Ogórki i rzodkiewki pokroić w talarki.
Kapustę posiekać na drobne paski.
Składniki wymieszać, dodać pietruszkę i polać sosem.
Schłodzić w lodówce.



3 komentarze:

  1. Nie mogę nawet wyrazić jak uwielbiam Twojego bloga! Tyle pysznych inspiracji! :) W końcu to kwartet zdrowych smaków, a jeśli cos jest zdrowe: wygrywa moje serce :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa, bloga prowadzimy w czwórkę-stąd "kwartet" w nazwie. Po więcej informacji zapraszam do zakładki "o nas". :))

      Usuń