Sezon na bób trwa, grzechem byłoby z tego nie skorzystać! Wysoka zawartość białka, a niska tłuszczu, zawarty błonnik, sód, magnez to tylko kilka z wielu zalet bobu. Dziś proponuję skonsumować tę roślinę strączkową w sałatce.
Składniki:
0.5kg bobu
6 rzodkiewek1/2 kapusty pekińskiej (małej)
2 ogórki kiszone
łyżka natki pietruszki (pokrojonej)
Sos winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sól morska, pieprzkilka kropli cytryny
Przygotowanie:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Ostudzić i obrać z łupek. Jeżeli mamy młody bób, to wg mnie nie ma potrzeby obierania (ja właśnie taki dodałam do sałatki).
Ogórki i rzodkiewki pokroić w talarki.Kapustę posiekać na drobne paski.
Składniki wymieszać, dodać pietruszkę i polać sosem.
Schłodzić w lodówce.
Nie mogę nawet wyrazić jak uwielbiam Twojego bloga! Tyle pysznych inspiracji! :) W końcu to kwartet zdrowych smaków, a jeśli cos jest zdrowe: wygrywa moje serce :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Dziękujemy za miłe słowa, bloga prowadzimy w czwórkę-stąd "kwartet" w nazwie. Po więcej informacji zapraszam do zakładki "o nas". :))
UsuńAle pomysłowe!Zapisuję:)
OdpowiedzUsuń