Składniki:
- olej kokosowy lub dobre masło - 3 czubate łyżki
- jakiś zamiennik cukru - ja wypróbowałam już: ksylitol, cukier trzcinowy Demerara, syrop klonowy/ z agawy - 4 płaskie łyżki
- mąka orkiszowa typ 700 lub mąka ryżowa – 3/4 szklanki (osobiście uważam, że na mące ryżowej są smaczniejsze i delikatniejsze)
- płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- 2 jajka
- orzechy włoskie/laskowe zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
- migdały zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
- suszona żurawina – 3/4 szklanki (drobno pokrojona)
- wiórki kokosowe - 3 łyżki (opcjonalnie)
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy olej (albo masło) i studzimy. Do ostudzonego oleju (masła) dodajemy cukier/syrop, jajka i mieszamy do jednolitej masy.
W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, wiórki oraz bakalie, po czym wsypujemy je do masy z olejem (masłem) i całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.
Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.
Smacznego!
Ale pysznie wyglądają, piszę się na próbowanie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńanielskieprzysmaki.pl-pycha.Zapraszamy.Monika
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego ostatnio szukam. Fajny, delikatny przepis na ukochane, owsiane ciasteczka. Ale, szczerze powiedziawszy, gdy zobaczyłam dziś w sklepie cenę ksylitolu... od razu odechciało mi się jeść :P
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
rzeczywiście ten zamiennik cukru nie należy do najtańszych... ale jest przecież tyle innych możliwości!
UsuńMy bardzo często wybieramy syropy lub po prostu miód:)