piątek, 7 czerwca 2013

Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane robię bardzo często, ale z żurawiną najbardziej przypadły mi do gustu :) Robiłam je już wiele razy, więc mogłam wypróbować różne składniki i taki przepis Wam podam - z kilkoma opcjami do wyboru ;) Oczywiście opcjami, które sama wypróbowałam ale myślę, że może ich być znacznie więcej, bo te ciastka są bardzo proste w wykonaniu i zawsze wychodzą!







Składniki: 
  • olej kokosowy lub dobre masło - 3 czubate łyżki
  • jakiś zamiennik cukru - ja wypróbowałam już: ksylitol, cukier trzcinowy Demerara, syrop klonowy/ z agawy - 4 płaskie łyżki
  • mąka orkiszowa typ 700 lub mąka ryżowa – 3/4 szklanki (osobiście uważam, że na mące ryżowej są smaczniejsze i delikatniejsze)
  • płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • 2 jajka
  • orzechy włoskie/laskowe zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
  • migdały zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
  • suszona żurawina – 3/4 szklanki (drobno pokrojona)
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki (opcjonalnie)
Przygotowanie: 
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy olej (albo masło) i studzimy. Do ostudzonego oleju (masła) dodajemy cukier/syrop, jajka i mieszamy do jednolitej masy.
W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, wiórki oraz bakalie, po czym wsypujemy je do masy z olejem (masłem) i całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.

Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają, piszę się na próbowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. anielskieprzysmaki.pl-pycha.Zapraszamy.Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Czegoś takiego ostatnio szukam. Fajny, delikatny przepis na ukochane, owsiane ciasteczka. Ale, szczerze powiedziawszy, gdy zobaczyłam dziś w sklepie cenę ksylitolu... od razu odechciało mi się jeść :P
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście ten zamiennik cukru nie należy do najtańszych... ale jest przecież tyle innych możliwości!
      My bardzo często wybieramy syropy lub po prostu miód:)

      Usuń