sobota, 22 czerwca 2013

Sałatka z ciecierzycą i makaronem ryżowym

Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, jest bogatym źródłem takich minerałów jak: żelazo, fosfor, potas, miedź, cynk i mangan. Jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E i K oraz z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy - aż 43% dziennego zapotrzebowania!). Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Ciecierzyca jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest dobrym źródłem nisko tłuszczowego białka, dlatego stanowi idealną alternatywę mięsa dla wegetarian i wegan.

No to dzisiaj propozycja podania ciecierzycy w sałatce :)  







Składniki:
makaron ryżowy nitki - 1 opakowanie 200g
1 ogórek zielony
ciecierzyca w puszce 400g
1 papryka pomarańczowa (może być żółta lub czerwona)
sałata roszponka ok. 50g
sól morska i pieprz świeżo zmielony
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem). Ciecierzycę odcedzić z zalewy, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, listki sałaty pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki połączyć, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Lekka przekąska na lunch-super:)Bardzo fajne macie przepisy Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna sałatka, leciutka i smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić ciecierzycę z puszki, uprzednio namoczoną i ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można! nawet lepiej :)
      nasza propozycja to sałatka 'na szybko', stąd też puszkowa wersja

      Usuń