Dziś jeden z naszych ulubionych składników- szpinak. W takim zestawieniu smakuje świetnie, więc uważajcie z porcjami, bo jak dużą zrobicie, tak dużo zjecie! ;) Wkrótce także wersja wegetariańska.
Składniki (porcja dla co najmniej 4 osób):
350 g kurczaka (1 lub 2 filety z piersi)
450 g mrożonego/ świeżego szpinaku (polecamy świeży, trzeba korzystać póki jest!)
400 g makaronu orkiszowego razowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól morska, pieprz, curry
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki orkiszowej
pół szklanki mleka sojowego
przyprawy: sól morska, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę ząbki czosnku i cebulę podsmażyć na patelni.
Szpinak świeży podsmażyć na patelni, mrożony rozmrozić na małym ogniu w garnuszku.
Makaron ugotować al dente.
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku curry, solą morską i pieprzem.
Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wymieszać.
Przygotować sos:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę orkiszową. Zalać mlekiem, doprawić do smaku solą morską i gałką muszkatołową.
Gotowym sosem zalać danie, włożyć naczynie na 10 min do piekarnika (180 stopni).
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę orkiszową. Zalać mlekiem, doprawić do smaku solą morską i gałką muszkatołową.
Gotowym sosem zalać danie, włożyć naczynie na 10 min do piekarnika (180 stopni).
O tak uwielbiam szpinak to super połączenie z makaronem i kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń