piątek, 28 czerwca 2013

Grillowane, marynowane warzywa z tofu

Nim zdążę odpowiedzieć na zaproszenie na grilla, zwykle rozlega się głośne "hahahaha, no tak... przecież Ty nie jesz mięsa!". Tutaj pewnie wielu zaskoczę- wegetarianie i weganie też mogą w pełni cieszyć się sezonem na grilla. Jedna z moich propozycji- grillowane warzywa z tofu :)
Dla tych, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tofu - jest to twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego.




Składniki:
1 kostka tofu (180g)
1 papryka
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 cebula

Składniki na marynatę:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w kostkę i zamoczyć w osolonej wodzie co najmniej 30 min przed grillowaniem.
Tofu, paprykę, cukinię i bakłażana również pokroić w kostkę, cebulę w talarki, wrzucić wszystko do miski i dodać składniki na marynatę - oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min.
Wszystkie warzywa razem z tofu grillujemy na specjalnej aluminiowej tacce lub patelni na grilla (widoczna na zdjęciu) do momentu, aż się wszystko ładnie zarumieni i będzie miękkie.








1 komentarz:

  1. Mniam, mniam :) dziś grilujemy Tofu w sosie sweet chilli :)

    OdpowiedzUsuń