czwartek, 27 czerwca 2013

Przystawka z pomidora i mozzarelli - caprese w dwóch wersjach

Pomidory są źródłem karotenu, witamin; C, K, E, B1, B2, B3, B6. Zawierają również potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobal. Wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, regulują krzepliwość krwi w organizmie, wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.
Bazylia przyspiesza proces trawienia, działa korzystnie na pracę nerek i łagodzi wzdęcia, niestrawność i kolkę. Zawiera witaminy: A, C i B5.
Dziś przedstawiam propozycję przystawki z udziałem aromatycznej bazylii i soczystych pomidorów w dwóch wersjach.



WERSJA WEGETARIAŃSKA
Składniki:
4 duże pomidory
opakowanie sera mozarella 220g
kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.
W nacięcia powtykać plasterki sera i bazylii.




























WERSJA MIĘSNA-  z szynką

Składniki:
4 duże pomidory
16 plasterków chudej szynki
sera mozarella- opakowanie 220g
kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.
Plasterki szynki przekroić na pół .
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.
W nacięcia powtykać plasterki sera, szynki i bazylii.




7 komentarzy:

  1. też mam na stronie, pomysł podkradnięty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, poprzez Twój komentarz pierwszy raz miałam przyjemność gościć na Twoim blogu, rzekomo podkradzionej przystawki nie udało mi się niestety odnaleźć. Jeśli to możliwe- prosiłabym Cię o linka.
      Pomysł na taką przystawkę jest dość pospolity, przypuszczam że nie tylko na Twoim i moim blogu się znajduję. We wcześniejszych naszych postach idzie zauważyć, że jeśli nasze danie było inspirowane już istniejącym, to zawsze podajemy jego źródło.

      Usuń
    2. na tej samej zasadzie mogę zapytać o 'podkradnięcie' owocowych szaszłyków,które w kwartetowej kuchni pojawiły się pierwsze:)
      ale po co?
      niektóre potrawy się powtarzają, ludzie mają podobne pomysły, to chyba dość oczywiste...

      Usuń
  2. Dusia, nie przesadzaj proszę. Nie każdy śledzi Twoją stronę, a zaprezentowanie w ten sposób caprese nie jest odkryciem nowej planety.

    Kingo, fajny pomysł z drugą wersją z dodatkiem szynki :)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam również.

      Usuń
  3. Ale fajne :) Myślę, czy by nie zrobić takiej przystawki na moją imprezę z okazji 18.tych urodzin. Wygląda baaardzo elegancko :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie się prezentuje, podobne podają w mojej ulubionej włoskiej knajpce. I zgodzę się, słowo 'podkradnięte' jest tu za ostre. Jak chili w naleśnikach z bitą śmietaną :c

    OdpowiedzUsuń