środa, 12 czerwca 2013

Orzechowe kulki (ciastka z orzechów laskowych)

Pamiętacie migdałowe makaroniki? W dzisiejszym eksperymencie zastąpiłam migdały orzechami laskowymi i tym sposobem wyłoniłam swojego faworyta wśród zdrowych ciastek. :) 
Same orzechy laskowe są polecane osobom nerwowym, osłabionym, przemęczonym, z niedoborem magnezu i cierpiącym na bezsenność. 



Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych
2 białka jajka
1 łyżka syropu klonowego/z agawy lub innego zamiennika cukru (stewia, ksylitol)

Przygotowanie:
Orzechy zmielić lub zblendować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać syrop klonowy i orzechy.
Delikatnie wymieszać.
Piec przez 20-30 minut w 150'.



4 komentarze:

  1. Zaskakują smakiem. Ich wygląd nie zachęca (moja opinia) do konsumpcji, jednak to tylko takie pierwsze złudne wrażanie. Ja również polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. odnośnie wyglądu- rzeczywiście szału nie robi...
    ale są tak pyszne, że można im to wybaczyć:)
    cieszymy się, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlansie wyciągnęłam z piekarnika, jestem mega zaskoczona. Smakują BAJECZNIE! Niebo w gębie :-) :-)

    OdpowiedzUsuń