wtorek, 4 czerwca 2013

Smażone talarki z cukinii w panierce

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam ją w każdej postaci- z grilla, smażoną, pieczoną, faszerowaną, w postaci zupy lub placków. Ludzie stosujący dietę odchudzającą również powinni ją pokochać, bo jest niskokaloryczna. Dziś przedstawiam jedną z popularniejszych odsłon cukinii w moim domu - szybką przekąskę lub dodatek do obiadu.



Składniki:
1 mała cukinia
1 jajko
pół szklanki otrębów orkiszowych
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w plasterki.
Jajko rozbić, wlać na miseczkę lub talerzyk i roztrzepać widelcem. Roztrzepane jajko można doprawić (u mnie czosnek granulowany i kolendra).
Plasterki cukinii moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w otrębach.
Smażyć na łyżce oleju, aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz